Herstel na een burn out therapie


Bij ERGOZ, begrijpen we hoe uitdagend en ontwrichtend een burn-out kan zijn. Een duurzaam herstel na een burn-out eist tijd, geduld en de juiste ondersteuning. Ergotherapie kan een belangrijk rol spelen in dit herstelproces door het bevorderen van een gezonde balans tussen werk, ontspanning en dagelijkse activiteiten. Ook zonder verwijzing van jouw huisarts kunnen we je helpen met op maat gemaakte therapie bij burnout.

 

Wat is een burnout?

Een burnout is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige stress. Mensen die een burnout ervaren, voelen zich vaak uitgeput, hebben moeite om zich te concentreren en verliezen interesse in hun werk en andere dagelijkse activiteiten.

 

Bij een burnout krijg je te maken met verschillende klachten zoals:

  • Uitgeput zijn
  • Snel geïrriteerd raken
  • Niet meer kunnen ontspannen
  • Problemen hebben met slapen

 

Ergotherapie en herstel na burnout therapie in 5 stappen

 

Bij het herstellen van een burn-out is het essentieel om praktische stappen te zetten die gericht zijn op zowel fysieke als mentale ontspanning. Dit begint met erkennen en accepteren dat dat herstel tijd kost. Dit kan variëren van enkele weken tot zelfs maanden, afhankelijk van de persoon en de ernst van de burn-out. 

  1. Individuele beoordeling: Een persoonsgerichte aanpak is belangrijk en daarom wordt er bij ERGOZ uitgebreid stil gestaan om jouw specifieke behoeften en uitdaging te begrijpen. 

  2. Activiteitenmanagement: Het leren beheren en balanceren van dagelijkse activiteiten is cruciaal. Bij ERGOZ worden haalbare doelen gesteld. Dit helpt om overweldiging te voorkomen en zorgt voor een geleidelijke terugkeer naar normale activiteiten.

  3. Stressmanagement technieken: Het ontwikkelen van effectieve strategieën is essentieel voor het omgaan met stress en het voorkomen van terugval. ERGOZ biedt training in stressmanagement technieken, zoals mindfulness, ontspanningsoefeningen en timemanagement. 

  4. Werkplekanalyse en -aanpassingen: Als werk een belangrijke factor is in de burn-out, kan ERGOZ een werkplekanalyse uitvoeren. Aanpassingen en veranderingen kunnen worden voorgesteld om een gezondere werkomgeving te creëren en om herintreding in het arbeidsproces te vergemakkelijken.

  5. Strategieën t.a.v. de energiemanagement: Het leren van energiemanagement helpt om je energie gedurende de dag beter te verdelen. Dit omvat het leren herkennen van persoonlijke energielimieten en het nemen van regelmatige pauzes om overbelasting te voorkomen.

 

Een belangrijk deel van de behandeling is het leren stellen van grenzen tegen zaken die stress veroorzaken. Dit kan betekenen dat je soms 'nee' moet zeggen tegen verzoeken die jouw rust kunnen verstoren. Leer ook de tekenen herkennen wanneer het te veel wordt, zodat je zelf op tijd kunt ingrijpen en/of de hulp van een professional zoals een psycholoog of ergotherapeut kunt inroepen. Bedenk dat iedereen zijn eigen tempo heeft in herstel; wat voor de één werkt, kan voor de ander minder effectief zijn. Door bewust om te gaan met je energie en de juiste balans te vinden, leg je een solide basis voor een gezonde toekomst.

 

Acceptance and Commitment Therapie (ACT)

Acceptance and commitment therapie is een derde generatie gedragstherapie en wordt vaak ingezet gedurende de behandeling. Het is een effectieve methode om burnout klachten aan te pakken. Tijdens de behandeling leert iemand anders te denken en anders te handelen in stressvolle situaties. De aandacht ligt hierbij op het anders omgaan met negatieve gedachten en het leren van meer effectieve gedragingen die bijdragen aan de herstel van burnout. Lees hierover meer:  Acceptance and Commitment Therapy

Wat kun je zelf doen?

Als je merkt dat je burn out klachten hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Neem contact op met ERGOZ voor een intakegesprek. Wij helpen je graag met een op maat gemaakt behandelplan. De behandelingen zijn erop gericht om je weer te laten voelen zoals jezelf en je leven terug op de rit te krijgen.

 

Heb je vragen? Stel ze aan de burn out coach in Enschede

Heb je vragen over de behandeling van een burnout therapie of wil je meer informatie over hoe wij je kunnen helpen? Neem gerust contact met ERGOZ. Wij staan klaar om je te helpen en je weer op weg te helpen naar een gezond en gelukkig leven zonder burnout klachten.

 

herstel na burn out bij ERGOZ