Herstel na een burn out


Bij ERGOZ, begrijpen we hoe uitdagend en ontwrichtend een burn-out kan zijn. Een duurzaam herstel na een burn-out eist tijd, geduld en de juiste ondersteuning. Ergotherapie kan een belangrijk rol spelen in dit herstelproces door het bevorderen van een gezonde balans tussen werk, ontspanning en dagelijkse activiteiten. 

Begrijpen van een burn out

 

Een burn-out is een staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige stress en overbelasting. Het wordt vaak gekenmerkt door gevoelens van leegte, uitputting en een verminderde prestatie. De eerste stap naar herstel is het erkennen van de symptomen en het accepteren dat je tijd nodig hebt om te herstellen.

Ergotherapie en herstel na burn out in 5 stappen

 

Bij het herstellen van een burn-out is het essentieel om praktische stappen te zetten die gericht zijn op zowel fysieke als mentale ontspanning. Dit begint met erkennen en accepteren dat dat herstel tijd kost. Dit kan variëren van enkele weken tot zelfs maanden, afhankelijk van de persoon en de ernst van de burn-out. 

  1. Individuele Beoordeling: Een persoonsgerichte aanpak is belangrijk en daarom wordt er bij ERGOZ uitgebreid stil gestaan om jouw specifieke behoeften en uitdaging te begrijpen. 

  2. Activiteitenmanagement: Het leren beheren en balanceren van dagelijkse activiteiten is cruciaal. Bij ERGOZ worden haalbare doelen gesteld. Dit helpt om overweldiging te voorkomen en zorgt voor een geleidelijke terugkeer naar normale activiteiten.

  3. Stressmanagement Technieken: Het ontwikkelen van effectieve coping-strategieën is essentieel voor het omgaan met stress en het voorkomen van terugval. ERGOZ biedt training in stressmanagement technieken, zoals mindfulness, ontspanningsoefeningen en timemanagement. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Acceptance and Commitment Therapy

  4. Werkplekanalyse en -aanpassingen: Als werk een belangrijke factor is in de burn-out, kan ERGOZ een werkplekanalyse uitvoeren. Aanpassingen en veranderingen kunnen worden voorgesteld om een gezondere werkomgeving te creëren en om herintreding in het arbeidsproces te vergemakkelijken.

  5. Strategieën t.a.v. de energiemanagement: Het leren van energiemanagement helpt om je energie gedurende de dag beter te verdelen. Dit omvat het leren herkennen van persoonlijke energielimieten en het nemen van regelmatige pauzes om overbelasting te voorkomen.

 

Een belangrijk deel van de behandeling is het leren stellen van grenzen tegen zaken die stress veroorzaken. Dit kan betekenen dat je soms 'nee' moet zeggen tegen verzoeken die jouw rust kunnen verstoren. Leer ook de tekenen herkennen wanneer het te veel wordt, zodat je zelf op tijd kunt ingrijpen en/of de hulp van een professional zoals een psycholoog of ergotherapeut kunt inroepen. Bedenk dat iedereen zijn eigen tempo heeft in herstel; wat voor de één werkt, kan voor de ander minder effectief zijn. Door bewust om te gaan met je energie en de juiste balans te vinden, leg je een solide basis voor een gezonde toekomst.

 

Herstel duurt vaak langer dan men verwacht, soms zelfs maanden, maar met een goed plan is het mogelijk om stap voor stap vooruitgang te boeken. Samen met ergotherapie werkt u aan het opbouwen van een dagelijkse routine die ontspanning en structuur biedt, waardoor de kans op terugval vermindert. Het is belangrijk om ook samen te werken met uw huisarts of bedrijfsarts om de onderliggende oorzaken van uw klachten te begrijpen en hier adequaat op te reageren.

 

Leer nieuwe manieren om met spanning om te gaan, accepteer dat het tijd kost om te herstellen, en ontdek welke activiteiten en rustmomenten voor u het beste werken. 

 

herstel na burn out bij ERGOZ