Aanpak chronische pijn


Bij ERGOZ begrijpen we dat leven met chronische pijn zeer ingrijpend en vaak beperkend kan zijn. Chronische pijn gaat verder dan lichamelijk ongemak; het kan je dagelijkse activiteiten, werk, relaties en algemene levenskwaliteit beïnvloeden. Ergotherapie kan een belangrijke rol spelen in het omgaan met chronische pijn en streeft ernaar je onafhankelijkheid en welzijn te verbeteren. 

 

Begrijpen van chronische Pijn

 

Bij chronische pijn hebben veel mensen te maken met ongemakken die het dagelijkse leven verstoren. Het wordt gekenmerkt door een aanhoudende pijn die langer dan drie maanden duurt en soms zelfs niet meer weggaat. Chronische pijn is dus pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingstijd. De oorzaak ligt vaak in een overgevoelig zenuwstelsel, waardoor pijn een grotere invloed heeft op het lichaam dan normaal.

 

Het kan ook voortkomen uit diverse aandoeningen, zoals artritis, fibromyalgie of terugkerende hoofdpijn. In tegenstelling tot acute pijn, die een waarschuwingssignaal is, heeft chronische pijn vaak geen duidelijke functie en kan het een voortdurende bron van frustratie zijn. Dit betekent dat bij chronische pijn, de intensiteit van de pijn niet altijd overeenkomt met de oorspronkelijke oorzaak of ernst van de verwonding.

Ergotherapie en het leren veranderen van chronische pijn

Individuele beoordeling:

Bij ERGOZ starten we met een uitgebreide beoordeling om jouw specifieke pijnpatronen, uitdagingen en behoeften te begrijpen. Deze informatie is essentieel om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat is afgestemd op jouwlevensstijl en doelen.

Pijneducatie:

ERGOZ biedt uitgebreide educatie over pijnmechanismen, waardoor je beter begrijpt wat er in jouw lichaam gebeurt. Hiervoor maken we o.a. gebruik van Virtual Reality 

Activiteitenmanagement:

Het leren balanceren en aanpassen van dagelijkse activiteiten is cruciaal. Je wordt geholpen bij het stellen van realistische doelen en het prioriteren van taken om overbelasting te voorkomen, zodat je kunt blijven deelnemen aan betekenisvolle activiteiten zonder dat jouw pijn te verergeren.

Technieken voor zelfmanagement:

ERGOZ leert je zelfmanagement technieken, zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en mindfulness, die kunnen helpen bij het verminderen van de pijnperceptie en het verbeteren van jouw coping vaardigheden. Hiervoor wordt tevens gebruik gemaakt van Acceptance and Commitment Therapy

Ergonomische aanpassingen:

Een ergonomische analyse van jouw thuis- of werkomgeving kan essentieel zijn. Door aanpassingen te doen in je dagelijkse (werk)omgeving, kunnen we de belasting op je lichaam verminderen.

Energiebehoud en stressmanagement:

Het aanleren van technieken voor energiebehoud en het effectief inplannen van rustmomenten gedurende de dag kan u helpen uw energieniveaus te beheren en overbelasting te voorkomen.

 

 

Omgaan met chronische pijn bij ERGOZ Enschede